Er zijn vele opleidingen op de markt die kennis en training aanbieden voor veiligheid. Dit kan gaan om vele verschillende soorten veiligheid. Denk hierbij aan veiligheid in het bedrijf, omgaan met stoffen, eerste hulp en ga zo maar door. Er zijn dus vele mogelijkheden. Zo kun je snel certificaat halen om hiermee snel aan de slag te kunnen. Wellicht is het handig om snel VCA certificaat halen als je gesolliciteerd hebt bij een werkgever die dit vereist maar je wel graag in dienst wil hebben. Een andere reden voor het snel VCA certificaat halen, is bijvoorbeeld omdat het de verplichting is vanuit de werkgever.

Andere soorten certificaten en opleidingen

Behalve de theoretische opleidingen zoals eerder genoemd, heb je ook meer praktische opleidingen die je van dienst kunnen zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een heftruck certificaat, reachtruck certificaat, een hoogwerker certificaat en ga zo maar door. Een heftruck certificaat is bijvoorbeeld handig op het moment dat je in de logistieke sector werkt, hierdoor heb je extra voordelen, wat vaak een hoger loon betekent. In principe is een heftruckcertificaat niet verplicht, maar op het moment dat je hiermee aan de slag wilt, is het wel een verplichting. Werkgevers zullen hier niet snel uitzondering in maken. Dit is immers een wettelijke verplichting.

Wetgeving

Zoals gezegd is het voor bijvoorbeeld een heftruck verplicht om een certificaat te hebben. Dit is vanuit de wet zo geregeld. De overheid ziet er ook regelmatig op toe door het uitvoeren van inspecties. Op het moment dat hier niet aan wordt voldaan, kan de werkgever een boete krijgen of kan de werkplaats als worden stilgelegd. Om die reden zijn er niet veel werkgevers die dit risico willen nemen. Eveneens wil je dit als individuele werknemer ook niet, je wilt wel in een veilige omgeving werken.