Als u besluit uw huis te isoleren, zult u vast en zeker het woord steenwol tegenkomen. Het wordt onder andere gebruikt in de plantenteelt, maar ook om huizen en andere gebouwen te isoleren. Dit bijzondere materiaal wordt gemaakt van diabaas of basalt en heeft een wolachtige structuur. Dat komt doordat het gesteente eerst wordt gesmolten en daarna met hoge snelheid door een opening in de ovenwand wordt geslingerd. Hierdoor vormen zich draden die snel afkoelen. Om de draden bij elkaar te houden en een wol textuur te vormen, worden er minerale olie en kunstharsen aan toegevoegd. Vervolgens kan het gebruikt worden als isolatiemateriaal voor gevels, daken, vloeren en binnenwanden. Naast glaswol is steenwol een van de belangrijkste isolatiematerialen en zult u bij de aanschaf niet snel spijt krijgen door de relatief lage isolatie prijzen voor dit materiaal.
Leer het vak vak dakdekken met een thuisstudie
Wil jij zelfstandig dakdekker worden en wil jij graag daken kunnen isoleren met materialen als steenwol? Een cursus dakdekker kan hierbij helpen. Tijdens deze cursus leer je alles rondom dakdekken, en het deskundig ventileren en isoleren van daken. Al vanaf €439,00 bij thuisstudie aanbieders als NHBO.
De voordelen van steenwol
Steenwol is niet zo erg duur, waardoor het een populair isolatiemateriaal is. Daarnaast heeft de wol een zeer goede thermische isolatie en is het materiaal brandveilig. Het houdt geen vocht vast en zuigt ook geen vocht op, waardoor er geen schimmels in kunnen nestelen en de platen niet vervormen. Steenwol is tevens geluidsisolerend wat erg fijn is als u in een gehorig huis woont. Het is te koop in een harde vorm en in de vorm van een deken. Dit laatste is erg handig bij bijvoorbeeld renovaties waarbij lastige plekken bereikt moeten worden. Steenwol heeft vele toepassingsmogelijkheden in het isoleren van uw huis waardoor het materiaal zeer gewild is. Daarbij gaat het ook nog eens lang mee, wat goed is voor uw portemonnee. Een ander populair isolatiemateriaal is bijvoorbeeld Rockwool voor het isoleren van een plat dak.
De nadelen van steenwol
Natuurlijk is het vrijwel nooit zo dat er enkel voordelen aan een materiaal zitten, echter kan het wel zo zijn dat de nadelen niet tegen de voordelen opwegen. Bij steenwol is dat het geval. Een van deze nadelen is de stofvorming als dit isolatiemateriaal wordt aangebracht. Het is daarom raadzaam altijd uw handen, uw mond en uw neus te beschermen. Daarnaast heeft steenwol behoorlijk wat ruimte nodig, naargelang de dikte van de deken of de plaat. Als laatste kan natte steenwol in de vorm van een deken in de loop van de tijd uitzakken. Steenwol in plaatvorm heeft hier geen last van. Het is daarom raadzaam om bij een verticale toepassing, de plaatvorm te gebruiken om uitzakken te voorkomen.
De toepassing van steenwol
Aangezien steenwol zowel in plaatvorm als in dekenvorm verkrijgbaar is, is het op verschillende plekken toe te passen als isolatiemateriaal. De dekenvorm, oftewel de spijkerflensdekens, worden veel gebruikt in hellende daken en in verdiepingsvloeren van hout. Zoals hierboven al aangegeven, worden de ‘spouwplaten’ vooral gebruikt op de verticale delen, zoals bij gevelisolatie. Heel vroeger werden hier ook de dekens voor gebruikt, maar als het lange tijd regende kon de buitengevel verzadigd raken met water waardoor de steenwol nat werd en in kon zakken. Vandaag de dag worden hier de platen voor gebruikt, die daar geen last van hebben en daardoor zeer lang meegaan.
Recent Comments