Duurzaamheid wordt (gelukkig) voor veel bedrijven steeds belangrijker. Maar wat kun je allemaal doen om je bedrijf duurzamer te maken? En hoe verander je het gedrag van je medewerkers/collega’s om een zo duurzaam mogelijke werkvloer te creĆ«ren?

Alle neuzen dezelfde kant op

Allereerst is het goed om alle medewerkers binnen het bedrijf op de hoogte te stellen. Wanneer je het verschil wilt maken is het belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Pak daarom echt een moment om de veranderingen aan te kondigen aan alle medewerkers. Geef bijvoorbeeld een presentatie waarin alle doelen voor het komende jaar staan. Na de presentatie kun je alle medewerkers een aantal tips geven over hoe zij zelf het verschil kunnen maken.

Onnodig veel printjes en koffiebekers

Het lijkt soms om kleine dingen te gaan, maar wanneer iedereen het doet maak je een groot verschil. Maak je medewerkers bijvoorbeeld bewust van het aantal onnodig geprinte papier. Veel printjes belanden namelijk meteen in de prullenbak. Hetzelfde geldt voor papieren koffiebekers: gebruik liever een mok of drink de hele dag met hetzelfde bekertje.

Duurzaam vervoer naar het werk

Komt iedereen dagelijks met de auto naar het werk? Probeer dan fietsen aan te moedigen of maak een carpoolplan. Je kan je werknemers belonen wanneer zij de fiets pakken naar het werk. Fietsende medewerkers zijn niet alleen goed voor het milieu, maar het is ook goed voor de fitheid van de medewerkers. Neem daarnaast afscheid van milieuonvriendelijke leaseauto’s. Er zijn namelijk genoeg mooie elektrische auto’s beschikbaar voor zakelijke lease, bijvoorbeeld de Tesla Model Y en de Ford Mustang Mach E.

Doe het samen

Naast bovengenoemde, zijn er nog veel meer opties om je bedrijf te verduurzamen. Ben je enthousiast geworden? Probeer je collega’s en medewerkers hier dan in mee te krijgen. In je eentje zal je het verschil niet maken maar samen kom je al een heel stuk verder.